Tradicija narodnih nošnji u Domašincu – osvrt

Dragutin Lisjak
Općinski načelnik Općine Domašinec
Domašinec, 01. lipnja 2014. godine

Poštovane gospođe i gospodo uvaženi gosti

Pridružujem se pozdravima predsjednika Općinskog vijeća Općine Domašinec gosp. Dragutina Furdija i sve vas najsrdačnije pozdravljam u svoje osobno ime, a gospodinu Dragutinu Furdiju se zahvaljujem na lijepim riječima.

Neizmjerno mi je drago što smo se danas okupili u tako velikom broju i napunili ovu dvoranu, a posebno mi je drago što su sa nama naši partneri u projektu koji dolaze iz Republike Mađarske, a isto tako i partner u projektu Općina Podturen, kao i svi naši uvaženi gosti.

Dobar vam dan

Jo napot kivanok

 

Kao što je u uvodu rekao predsjednik Općinskog vijeća Općine Domašinec gospodin Dragutin Furdi, danas provodimo jedan od dijelova projekta financiran sredstvima Europske unije iz programa IPA HU-HR – u hrvatskom nazivu: «NJEGOVATELJI TRADICIJSKE BAŠTINE», pod imenom današnje manifestacije: «Tradicija narodnih nošnji u Domašincu».

Cilj ove priredbe je podizanje svijesti lokalne zajednice o vrijednostima tradicijske baštine, te promocija i uključivanje iste u turističku ponudu regije.

Lokalne samouprave u projektnom području (svi partneri) kroz projekt će razmijeniti kulturne programe, te u ostalim dijelovima svojih programa unaprijediti svoju turističku infrastrukturu što će svakako pridonijeti sinergijskim efektima u društvenom i gospodarskom razvoju prekograničnog područja.

Ovaj projekt započeli smo prije nešto više od godinu dana i završiti ćemo ga do kraja 7. mjeseca ove godine.

Ono što uključuje naš dio u cjelokupnom projektu su dvije manifestacije i to: «Tradicija fašničkih običaja u Domašincu», «Tradicija narodnih nošnji u Domašincu», te obnova «Poučne staze Murščak u Domašincu» čije je otvorenje planirano za 6. srpnja ove godine.

Osim toga projekt obuhvaća uređenje odmorišta na rijeci Muri na mjestu zvanom «Vrbulja» postavom novih stolova i klupa, te nabavu 10 vitrina za smještaj predmeta zavičajne zbirke, te tri posjeta partnerima u sklopu projekta «Njegovatelji tradicijske baštine» u Republiku Mađarsku smo obavili i to u mjesta:

Bečvogje, Čestreg i Kerkasentkiraly gdje smo sudjelovali u njihovim manifestacijama.

Moram reći da smo bili veoma lijepo primljeni na čemu im svima najljepše zahvaljujem, kao i na tome što smo imali prilike sa našim Kulturno umjetničkim društvom sudjelovat u njihovim kulturnim programima, te pokažemo i prenesemo preko granice dio naših običaja i naše tradicije.

Ovaj projekt ima specifičnu vrijednost u smislu prekogranične suradnje, a različitost svakog od naših programa čini jednu vrijednu cjelinu u smislu buduće turističke ponude.

Moja je želja, a na neki način je to već bilo spomenuto i od partnera u projektu na sastanku u Čestregu, da se suradnja nastavi i dalje i da osmislimo nove programe koji će još više pridonijeti povezivanju i razvoju turističke ponude regije.

Moram reći da Općina Domašinec ima potencijala za takve projekte, a jedan od tih vrijednih je pronađen prapovijesni arheološki lokalitet na mjestu zvanom «Gradišće» čiji su nalazi pokazali da datira od prije 7.000 godina.

Bilo bi šteta to ne iskoristiti, napraviti konzervatorsku podlogu za Arhepološki park Domašinec – Turčišće, osmisliti projekt i kandidirati ga prema fondovima Europske unije kao jedan od projekata za razvoj turizma.

Poštovane gospođe i gospodo,

S obzirom da smo ograničeni vremenom, iskoristiti ću priliku da se zahvalim svima koji su pomogli u provedbi ove današnje manifestacije:

Zahvaljujem se:

Kulturno umjetničkom društvu Domašinec i njihovim gostima iz Podturna i Novakovca,
Puhačkom orkestru Općine Domašinec,
Udruzi žena «Potočnica» Domašinec,
Obitelji Bister za organizaciju posjeta uljari,
Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Domašinec,
Dječjem vrtiću «Jelenko» Domašinec,
Osnovnoj školi Domašinec,
kao i svim pojedincima koji su svojim zalaganjem i radom pridonijeli da se ova današnja manifestacija može održati.

Hvala Vam lijepa !